RVS keuze in de voedingsmiddelen industrie


Als we naar de mogelijkheden van installatiemateriaal en componenten kijken die bestemd zijn voor de voedingsmiddelen industrie, dan is dat beperkt tot een paar soorten: 1.4301 (304), 1.4306 (304L, 1.4401 (316) en 1.4404 (316L. Soms kan men ook nog kiezen voor 1.4435 (ook 316L)

Met een uitleg van de verschillen, maar daarna ook de uitvoeringen die in deze materiaalsoorten verkrijgbaar zijn, proberen wij je voldoende informatie te geven voor de juiste keuze.

Roestvaststaal bestaat uit een legering die onder andere opgebouwd is uit Chroom, Nikkel, Koolstof en in geval van de 316 soorten ook uit Molybdeen. De volledige samenstelling en hun invloed op het RVS staat in het overzicht. Als gevolg van die legering krijgt het RVS een oxidehuid. Dit is al een roestlaagje, waardoor de onderliggende legering beschermd wordt tegen de externe invloeden.

Die oxidehuid is onzichtbaar en heel dun. Beschermen van die oxidehuid is essentieel. Wanneer we hem toch beschadigd hebben door bewerkingen zoals bijvoorbeeld slijpen, lassen, beitsen etc., is het zaak dat we eerst die oxidehuid weer laten herstellen. De huid ontstaat door een reactie met zuurstof. Wanneer het RVS schoon en droog is, kan de huid als binnen 24 uur hersteld zijn. Vervuiling of verbranding is een storende factor in dit proces en moet daarom verwijderd worden.


Image

Invloed van loogachtige media:

Hiernaast vindt je een grove indeling van de te kiezen RVS soort in een omgeving of contact met een medium waarbij de pH waarde groter is dan 7. Het betreft dan Basische oplossingen. media met een pH hoger dan 7 hebben een lage zuurgraad en worden ook wel alkalisch of base genoemd. Media met een pH <7 hebben een hoge zuurgraad.

pH 0 = Zuur (azijnzuur, zwavelzuur of zoutzuur)
pH 7 = neutraal (water)
pH 14 = basisch (natronloog, soda of ammonia)

Soorten corrosie


De belangrijkste corrosievormen in de voedingsmiddelenindustrie zijn: Putcorrosie, Spanningscorrosie en Interkristalijne corrosie. Door de juiste RVS soort te kiezen in de applicatie, kunnen we de corrosie beperken of zelfs vermijden.Conclusie

Het is dus zaak om bij de keuze van RVS, goed in te spelen op de situatie ter voorkoming van de corrosie die van toepassing is of jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op de mogelijke corrosie. In dat geval kies voor een zo hoog mogelijk Molybdeen (Mo) gehalte, Spanningsvrije (gegloeide) materialen en een zo laag mogelijk Koolstof (C) gehalte. Daarna is het heel belangrijk om een gespecialiseerde lasser de materialen te laten verwerken. Hij kan alle voordelen teniet doen met een verkeerde las of installatie.