Richtlijnen
Hieronder een paar van de belangrijkste richtlijnen t.b.v. hygiënische machine of installatie bouw.
Let op! Dit is een selectie van BOXD en wij beweren met deze opgave zeker niet dat dit de enige zijn. Wij staan open voor eventuele aanvullingen en zullen uw aanvullingen of opmerkingen zeer waarderen.
De Richtlijn Drukapparatuur (97/23/EG of PED 97/23/EC in het Engels, is nu 2014/68/EU) van het Europees Parlement en de Raad is een Europese richtlijn voor lidstaten van de Europese Unie, waarmee beoogd wordt de lidstaten regelgeving te laten implementeren met betrekking tot de eisen die worden gesteld aan drukapparatuur. In Nederland is deze richtlijn sinds 1 januari 2008 de wettelijke opvolger van de Stoomwet uit 1953. De richtlijn geldt voor apparatuur en vast opgestelde opslagvaten; niet voor verplaatsbare drukvaten voor transport van gassen (variërend van gasflessen tot tankcontainers). Voor verplaatsbare drukvaten geldt de Europese richtlijn 1999/36/EG. De Richtlijn Drukapparatuur heeft betrekking op onder andere: Drukvaten met een inwendige overdruk boven 0,5 bar. Stoomketels Buizen en pijpen voor transport van vloeistoffen en gassen met een overdruk boven 0,5 bar.
FSSC 22000 behandelt de belangrijkste eisen van een hele reeks voedselveiligheidsnormen en -programma's die van toepassing zijn, waaronder GMP, HACCP, SQF, BRC, IFS en Global G.A.P.
Een standaard op het gebied van voedselveiligheid die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Deze standaard werd afgeleid van ISO 9000 en werd gepresenteerd op 1 september 2005. De volledige naam van de standaard is ISO 22000 Voedselveiligheid managementsystemen - eisen aan een organisatie in de voedselketen.
De ISO 22000 norm is ketengericht en van toepassing op alle aanverwante industrie. Hierbij kan gedacht worden aan leveranciers van apparatuur of hulpmiddelen, transportbedrijven of schoonmaakbedrijven die zich richten op de voedingsmiddelenindustrie.
Deze ISO-norm werd ontwikkeld met als doel een voedselveiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. ISO 22000 is toepasbaar op de gehele voedingsketen, inclusief toeleveranciers als koelhuizen, transportbedrijven, machinebouwers en producenten van verpakkingsmaterialen.